Bilprovningen en svensk institution

Bilprovningen i Sverige har länge varit som en institution, ett svenskt företag som staten haft ägande i och alltid haft ansvar för, men detta har ändrats och numera finns det en hel del aktörer på marknaden.

Minns du bilprovningen?

Avlägsna stationer byggda i rött 70-tals-tegel med stora ledskyltar med röd text som visade vems tur det var att åka in. Tidiga morgnar för de som inte bokat tid och många varv runt kvarteret för att få ner partikelnivåerna i avgaserna. Du kanske var en av de som hällde i lite k-sprit i tanken för att få ned nivåerna för att slippa en 2:a på något som egentligen var omöjligt att lösa, ja en gammal bil med för höga värden helt enkelt. Det är lustigt hur det idag knappt finns några äldre bilar kvar på vägarna, bilar som har just dessa problem, men de är historia precis som bilprovningen.

bilprovningen

I princip varje stad har haft en egen bilprovning dit man kunde ta sin bil för kontrollbesiktning och där man var säker på att de skulle hitta något fel och då kan man undra om bilprovningen har blivit sämre p.g.a. den fria konkurrensen? Det råder säkert delade meningar om detta så som allt annat som innebär en förändring. Skriv gärna en recension av stationen du oftast besöker här på hitta bilbesiktning

Men för att du som bilägare skall veta att kontrollbesiktning sker på ett korrekt sätt och enligt en framtagen standard så finns en organisationen swedac som delar ut licenser till företag som vill bedriva kontrollbesiktning. Så man kan nog trots allt säga att det är bättre än förr eftersom utbudet är betydligt större än förr. Du kanske har märkt att det är mycket enklare att få tid?

Mitt bilprovningen som ung

Som yngre hade jag en volvo 240. En bil som min far gav mig för att han tyckte att den fräck. Jag kan inte påstå att jag delade den åsikten men den växte på mig. Jag minns just de tidiga mornarna då man stod i kö till bilprovningen, dimman låg tät och det var riktigt kallt. Jag hade tagit ett par varv runt kvarteret en i en halvtimme innan det var min tur, för att få upp temperaturen i bilen, och stod och väntade på min tur. Och så blinkade mitt registreringsnummer på den stora skylten och man tuffade in i hallen. En besiktningsman vinkade in en upp på bromsrullarna och man blev ombedd att stänga av bilen.. Nu var det bara att hålla tummarna.

Läs mer om bilprovningens historia