Kategorier
Nyheter

Mobil bilbesiktning tillbaka i Gäddede: ”Vi blir varmt välkomnade”

De som bor i Gäddede med omnejd har haft 13 mil, enkel väg, till Strömsund för att besikta bilen. Men nu har den mobila bilbesiktningen kommit tillbaka i byn – ett välkommet tillskott.
– Vi blir varmt välkomnade, säger Peter Tolnai, bilbesiktare på den mobila besiktningen.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/mobil-bilbesiktning-tillbaka-i-gaddede-vi-blir-varmt-valkomna

Läs mer om mobil besiktningsstation

Kategorier
Nyheter

Trots strejken – Teslas verkstad jobbar på som vanligt

Tanken är att alla Teslas verkstäder ska stå stilla i strejken fram till att IF Metall och biltillverkaren har träffat en överenskommelse. Men när SVT:s reporter lånade en Tesla och besökte en verkstad för service märktes ingenting av strejken.
– Vi har full styrka så det är inga problem, blev svaret.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/trots-strejken-teslas-verkstad-jobbar-pa-som-vanligt–lbiya4

Kategorier
Nyheter

Bilbesiktningen: Tre saker att tänka på när personbilen blir till husbil

På bilbesiktningar märker man att allt fler bygger om sina fordon till husbilar och även registrerar om dem.

Bygga om van till husbil

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/bilbesiktningen-tre-saker-att-tanka-pa-nar-personbilen-blir-till-husbil–xz8ywj

I takt med att världen förändras och människors syn på ägande och livsstil utvecklas, har en ny trend vuxit fram i Sverige. Allt fler väljer att omvandla sina fordon till hem på hjul, skapande en boom av husbilar och camper vans. Denna rörelse representerar inte bara en förändring i transportmedel, utan symboliserar en önskan om frihet, äventyr och en hållbarare livsstil.

1. Ett Skiftande Tankesätt: Från Konventionellt till Mobilt Liv
Det traditionella synsättet på boende och ägande genomgår en omvälvande förändring. Många svenskar letar efter flexiblare alternativ som passar deras aktiva och äventyrliga livsstilar. Att omvandla fordon till husbilar ger dem möjligheten att leva utanför konventionella ramar och utforska världen utan att offra komforten.

2. Hållbarhet i Fokus: Minskad Miljöpåverkan
Med ökad medvetenhet om klimatförändringar och miljöpåverkan blir hållbarhet en prioritet för många. Att omvandla fordon till husbilar möjliggör inte bara ett mer hållbart sätt att resa, med mindre utsläpp jämfört med traditionella husbilar, utan det ger också ägarna chansen att anamma en mer minimalistisk livsstil och minska sin övergripande ekologiska fotavtryck.

3. DIY-Kulturen Blomstrar: Personlig Touch i Varje Hörn
Den ökande populariteten av att omvandla fordon till husbilar speglar en blomstrande ”Gör det själv”-kultur. Människor dras till idén att skapa sina egna unika utrymmen, anpassade efter deras behov och smak. Detta har resulterat i en mängd olika och kreativa designlösningar inuti fordonen, där varje husbil bär sin ägares personliga prägel.

4. Förändring i Livsstil: Frihet, Flexibilitet och Äventyr
Att omvandla fordon till husbilar representerar inte bara en fysisk förändring utan också en förändring i livsstil. Ägarna finner frihet i möjligheten att packa sina väskor och ge sig av när inspirationen slår till. Det handlar om att utforska avlägsna platser, vakna upp till nya vyer och skapa minnen på vägen.

5. Utmaningar och Framtidsperspektiv
Trots entusiasmen kring husbilsboomen står ägarna inför vissa utmaningar, såsom att hitta lämpliga parkeringsplatser och navigera genom lagliga bestämmelser. En ökad dialog och stöd från samhället och myndigheterna kan underlätta för dem som väljer att omvandla sina fordon.

Husbilsboomen i Sverige representerar en spännande förändring i människors syn på boende, resande och ägande. Det är en trend som inte bara omfamnar frihet och äventyr utan också främjar hållbarhet och en stark känsla av individualitet. Medan utmaningarna finns, verkar intresset och entusiasmen kring dessa mobila hem bara öka, och det är tydligt att ”hemmet på hjul” är här för att stanna.

 

Kategorier
Nyheter

25-åriga chefen Erika: ”För mig var bilprovningen ett självklart yrkesval”

Idag uppmärksammar många den internationella kvinnodagen på olika sett och en av de som uppmärksammar sina kvinnliga besiktningstekniker är Bilprovningen. Lindesberg är en av de stationer som har kommit längst med jämställdhet, där det är hälften män och hälften kvinnor.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/bilprovningen-satsar-pa-jamstalldhet

Kategorier
Nyheter

Servicechefen i Sundsvall: ”Utmaning att hänga med i teknikskiftet”

De flesta biltillverkare har en eller flera typer av el-, hybrid- och gasfordon. Det här gör att behovet av uppdaterad kompetens hos bilmekaniker ökar.
– Utmaningen är att hänga med i det kommande teknikskifte som sker. Teknikutvecklingen går alldeles för fort redan idag, säger Viktor von Wachenfeldt som är Servicechef på Berners i Sundsvall.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/omstallning-av-fordonsparken-staller-staller-krav-pa-uppdaterad-kompetens

Kategorier
Nyheter

Han vill låta verkstäder besiktiga bilar – men varnar för ”uppenbar jävsituation”

Sedan mobila besiktningstrailers avskaffades vid årsskiftet 2021 har många fått långt till bilbesiktningen. Så pass att Infrastrukturminister Tomas Eneroth överväger att förstatliga besiktningsbranschen på nytt om det inte blir bättre. Men det finns de som ser andra lösningar: att verkstäder får ta över besiktningarna.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/han-vill-lata-verkstader-besiktiga-bilar-en-uppenbar-javsituation

Kategorier
Nyheter

Bilprovningen la ner mobil bilbesiktning – infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) överväger reglerad marknad

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) överväger att återreglera besiktningsmarknaden för fordon, efter att Bilprovningen lade ner sin mobila verksamhet.
– Gör inte branschen något snart så får jag vidta åtgärder, säger han till SVT. I klippet hör du mer.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/ministern-overvager-att-reglera-besiktningsmarknaden

Kategorier
Nyheter

Brandbil i Arjeplog fick ställas i veckor – inga tider för kontrollbesiktning: ”Ohållbart”

Att köerna till Bilprovningen i inlandet i Västerbotten är rekordlånga kan få allvarliga konsekvenser, inte bara i länet. Räddningstjänsten i Arjeplog tvingades ställa en brandbil i två veckor då man inte fick någon tid för besiktning.
– Det är inte hållbart att en blåljusverksamhet ska riskera att få körförbud, säger Leif Johansson på räddningstjänsten i Arjeplog.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/brandbil-i-arjeplog-fick-stallas-i-veckor-inga-tider-for-kontrollbesiktning-ohallbart

Kategorier
Nyheter

Allt fler bilar med giftiga avgaser släpps igenom bilbesiktningen

Bilbesiktningen i Sverige släpper igenom långt fler bilar med höga halter partiklar och gifter i avgaserna.
Orsaken är att Sverige 2018 sänkte gränsvärden för avgaser, samtidigt som andra länder valt att skärpa kraven. Besiktningsbranschen som tagit fram siffrorna är kritisk till reglerna.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/allt-fler-bilar-med-giftiga-avgaser-slapps-igenom-bilbesiktningen

Kategorier
Nyheter

Vill ha besiktningkrav på restaurangbåtar

Efter rapporten som visade att skrovet på den sjunkna restaurangpråmen Båten var helt sönderrostat kommer nu krav på skärpt lagstiftning när det gäller besiktning av restaurangbåtar.
– Rostiga bilar stoppas av bilbesiktningen men de här flytande likkistorna är det ingen som har ansvar för, det är otäckt, säger riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson (S).
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/vill-ha-besiktningkrav-pa-restaurangbatar