Kategorier
Inlägg

Lediga besiktningstider

Att hitta en ledig besiktningstid för din personbil kan idag vara både snabbt och enkelt, speciellt jämfört med hur det var för 10 år sedan. Här följer en guide om hur du smidigt går tillväga för att boka en tid och vilka skillnader som finns mellan olika städer samt hur processen har förändrats över tid.

Screenshot

Börja med att välja leverantör: Idag finns det flera företag som erbjuder bilbesiktning över hela Sverige. Stora kedjor som DEKRA, Carspect, och Opus Bilprovning täcker de flesta stora städer och mindre orter. Först och främst bör du välja en leverantör som passar dina behov och som är tillgänglig i ditt område.

Använda digitala verktyg: Nu för tiden är det vanligast att använda leverantörens webbplats för att boka en tid. Detta är en stor förändring jämfört med för 10 år sedan, då man ofta behövde ringa direkt till stationen eller till och med besöka den personligen för att få en tid. På webbplatsen kan du enkelt se tillgängliga tider och välja en som passar dig. Det går också att anmäla sig till väntelistor eller få påminnelser när nya tider blir tillgängliga.

Skillnader mellan städer: I större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö kan efterfrågan på besiktningstider vara hög, vilket ibland gör det svårt att hitta en tid på kort varsel. Här kan det vara klokt att boka flera veckor i förväg. I mindre städer eller på landsbygden kan det vara lättare att hitta en ledig tid snabbare. Vissa leverantörer erbjuder även drop-in-tider, men dessa är ofta begränsade och kan kräva att du väntar en stund.

Flexibilitet och planering: Ett tips är att vara flexibel med vilken station du väljer. Ibland kan det vara värt att köra en bit extra om det innebär att du får en tidigare besiktningstid. Planera också din besiktning väl i förväg, särskilt kring perioder då många andra också vill besiktiga sina bilar, som strax före sommar- och vinterdäckssässongerna.