Kategorier
Inlägg Tips inför bilbesiktning

Vad är grund för 2:or på bilbesiktningen? Checklista

När du skall kontrollbesikta din bil så kan det vara bra att kolla så att du inte har eventuell skada eller ett slitage som kan ligga till grund för en tvåa. Om du får en tvåa så skall denna åtgärdas och du skall göra en efterkontroll, vilket kostar pengar. Men om du istället gör en enkel kontroll innan så kan du slippa detta.

Nu finns inte ettor och tvåor längre, utan saker som måste åtgärdas, vanligtvis kallad tvåa, med eller utan återbesök. De utan återbesök, måste ändå åtgärdas, även om de är mindre allvarliga och skulle man inte åtgärdat dem ett år senare så blir det återbesök.

Vanliga fel som oftast leder till en 2:a vid kontrollbesiktning.

  • Vindrutetorkare ej fungerar
  • Spolarvätska slut
  • Belysning ur funktion, även nummerplåtslampor
  • Tuta ur funktion
  • Bilbälten inte går att dra ut eller att de inte drar som de ska
  • Varningstriangel saknas
  • Däckens mönsterdjup är under gränsvärdet på 1.6 mm
  • Backspeglar är trasiga, saknas eller inte sitter fast
  • Oljenivå i motorn är för låg
  • Löstagbar dragkrok inte finns i bilen, eller dess nyckel
  • Motorlampa lyser, oavsett fel
  • Stenskott i framruta

Självklart finns det en hel del andra fel som kan leda till återbesök men dessa kan vara lite svåra att lista eftersom de kan skilja sig från bil till bil. Om du har en äldre bil så kan t.ex. rost ställa till det rejält. Andra vanliga fel är drivknutar som glappar, krängningshämmare som inte längre hämmar krängningar.

I dagens moderna bilar så är sällan för höga utsläppsvärden något att oroa sig för men i äldre bilar så kan även detta bli en överraskning.

vad är grund för 2or

Du kan hos en del besiktningsstationer utföra en förbesiktning. På så vis kan du få reda på om det finns fel som behöver åtgärdas innan själva besiktningen.

Frågor och svar

Vad innebär en 2:a vid bilbesiktning?

En 2:a är en anmärkning som innebär att fordonet har ett fel som måste åtgärdas inom en viss tid. Om felet inte åtgärdas inom den angivna tiden kan det leda till körförbud.
Källa: Autoexperten


Hur länge får man köra med en 2:a?

Efter att en 2:a har noterats vid besiktning har du 30 dagar på dig att åtgärda felet och genomföra en efterkontroll. Under denna period får fordonet endast användas i den utsträckning som är nödvändig för att åtgärda felet och ta sig till efterkontrollen.
Källa: Autoexperten


Vad innebär det att ”släcka en 2:a”?

Att ”släcka en 2:a” innebär att det noterade felet har åtgärdats och att detta har verifierats antingen genom en efterkontroll hos en besiktningsstation eller av en ackrediterad verkstad som har rätt att rapportera in åtgärden direkt till Transportstyrelsen.
Källa: Autoexperten


Vem kan släcka 2:or?

Vissa ackrediterade verkstäder, såsom Autoexperten, kan både åtgärda felen och släcka 2:or genom att rapportera in åtgärden direkt till Transportstyrelsen. I andra fall måste fordonet genomgå en efterkontroll hos en besiktningsstation för att 2:an ska släckas.
Källa: Autoexperten


Vad kostar en efterkontroll?

Kostnaden för en efterkontroll varierar beroende på besiktningsföretag och fordonstyp. Till exempel kostar en efterkontroll för personbil 349 kr hos Carspect.
Källa: Carspect


Vad händer om jag inte åtgärdar en 2:a i tid?

Om du inte åtgärdar en 2:a inom den angivna tiden (vanligtvis 30 dagar) och genomför en efterkontroll, kommer fordonet att få körförbud. Det innebär att fordonet inte får användas förrän felet är åtgärdat och en godkänd efterkontroll har genomförts.
Källa: Autoexperten


Måste jag boka tid för ombesiktning?

Det är inte alltid nödvändigt att boka tid för ombesiktning. Många besiktningsstationer erbjuder drop-in för efterkontroller, men det kan variera mellan olika stationer. Det är därför rekommenderat att kontrollera med din lokala besiktningsstation.
Källa: Opus Bilprovning


Vad är en ackrediterad verkstad?

En ackrediterad verkstad är en verkstad som har godkänts av en myndighet, såsom SWEDAC, för att utföra specifika kontroller och reparationer. Dessa verkstäder har rätt att rapportera in åtgärdade fel direkt till Transportstyrelsen, vilket kan underlätta processen för att släcka 2:or.
Källa: Bilia


Kan jag göra en ombesiktning hos en annan besiktningsaktör än den ursprungliga?

Ja, det är möjligt att genomföra en ombesiktning hos en annan besiktningsaktör än den som utförde den ursprungliga besiktningen. Det är dock viktigt att ta med besiktningsprotokollet från den ursprungliga besiktningen vid ombesiktningen.
Källa: Opus Bilprovning