Kategorier
Inlägg

Vanligaste orsaker till underkänd besiktning

Genom bilens historia så har nästan alltid samma orsaker gett upphov till en underkänd bilbesiktning.

  1. Bromsar: Bromssystemet är en av de viktigaste säkerhetskomponenterna på en bil, och om det inte fungerar som det ska kan det leda till att bilen blir underkänd vid besiktning. Vanliga orsaker till bromsproblem inkluderar slitna bromsklossar, rostiga bromsskivor och läckande bromsledningar.
  2. Rost: Rost kan orsaka allvarliga problem på en bil, inklusive strukturella skador och problem med säkerhetsfunktioner som t.ex. bälten och airbags. Om en besiktningsman upptäcker att en bil har allvarliga rostproblem, kan det leda till att bilen blir underkänd.
  3. Däck: Däck är den enda delen av bilen som är i direkt kontakt med vägen, och det är viktigt att de är i bra skick för att säkerställa att bilen har god grepp och stabilitet. Om däcken har för lite mönsterdjup, skador eller andra problem, kan bilen bli underkänd vid besiktning.
  4. Belysning: Alla lampor och blinkers på bilen måste fungera som de ska för att bilen ska passera besiktningen. Om en eller flera lampor är trasiga eller felinställda, kan det leda till att bilen blir underkänd.
  5. Avgasutsläpp: De flesta länder har gränser för hur mycket avgaser en bil får släppa ut, och om bilen överskrider dessa gränser kan det leda till att den blir underkänd vid besiktning. Vanliga orsaker till höga avgasutsläpp inkluderar problem med katalysatorn, syresensorer och tändsystem.
  6. Stötdämpare: Stötdämpare är viktiga för att bilen ska ha god komfort och stabilitet på vägen. Om stötdämparna är slitna eller skadade, kan det leda till att bilen blir underkänd vid besiktning.

Dessa är bara några av de vanligaste orsakerna till att bilar blir underkända vid besiktning. Det är viktigt att regelbundet underhålla din bil och ta hand om eventuella problem så snart de uppstår för att minska risken för att bli underkänd vid besiktning.